Wczytuję dane...

Instrukcja przygotowania i użytkowania beczek oraz pojemników dębowych

Instrukcja przygotowania i użytkowania beczek oraz pojemników dębowych

Wersja do druku: https://trends-shop.pl/templates/images/files/36576/1662549470-instrukcja-przygotowania-i-uzytkowania-beczek-oraz-pojemnikow-debowych.pdf

Bezpośrednio przed zalaniem docelowym płynem, beczkę lub pojemnik należy przepłukać wodą w celu usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń i pozostałości produkcyjnych.

Następnie w celu uszczelnienia beczki lub pojemnika napełniamy go ciepłą wodą ( ok. 50 st. C. ) i pozostawiamy na minimum 36 – 48 godzin w celu uszczelnienia przestrzeni pomiędzy klepkami dębowymi. Jeżeli po tym czasie beczka lub pojemnik dalej mocno przecieka należy wymienić wodę na świeżą i pozostawić na kolejne 24 godziny ( beczki w obydwu przypadkach nie zatykamy górnym korkiem). Po tym czasie beczka lub pojemnik powinien być już szczelny i możemy go napełnić docelowym płynem, oczywiście po zalaniu docelowym płynem mogą się jeszcze pojawić drobne przecieki które powinny ustać do 48 godzin.

Beczka lub pojemnik po kontakcie z wodą może przybrać jaśniejszą barwę, w celu uzyskania ciemniejszego koloru sugerujemy przetarcie oliwką, aczkolwiek nie jest to zalecane.

Beczka lub pojemnik powinny być zawsze napełnione w minimum 50%  pojemności płynem gdyż wtedy naturalnie się uszczelnia.

Pamiętaj aby nie pozostawiać beczki lub pojemnika pustej na dłuższy okres czasu, może to spowodować znaczne rozeschnięcie klepek dębowych i zniszczenie produktu. Jeżeli beczka lub pojemnik nie jest używana można go dokładnie owinąć folią stretch co spowoduje wolniejsze wysychanie, najlepiej jednak utrzymywać minimalną ( 50% pojemności ) ilość płynu.