Jak konserwować nasze tace i stoliczki dębowe?
Jak konserwować nasze tace i stoliczki dębowe?
UWAGA! Każdy nasz stoliczek dębowy jest zabezpieczony olejem lnianym, jednak po kontakcie z np. wodą należy go ponownie zaimpregnować olejem lub oliwą. Stoliczki i patery dębowe nie moczymy w wodze oraz nie myjemy w zmywarce
Wyroby wykonane z drewna są naturalnymi produktami, które mogą ulegać deformacjom w zależności od warunków atmosferycznych i sposobu ich użytkowania. Mogą występować niewielkie zmiany w kształcie lub formie, więc reklamacje nie są uwzględniane, chyba że dotyczą wad fabrycznych. Aby zapewnić długie użytkowanie takich przedmiotów zgodnie z ich przeznaczeniem, należy przestrzegać pewnych zasad.
Drewniane wyroby są podstawowym wyposażeniem niejednej kuchni. Aby cieszyć się ich użytecznością przez długi czas, ważne jest, aby odpowiednio o nie dbać. Niezbędne produkty do pielęgnacji drewna znajdują się najczęściej w każdej kuchni.
Zalecamy unikanie mycia drewnianych akcesoriów kuchennych w zmywarce, ponieważ mogą one ulec uszkodzeniu pod wpływem detergentów i nadmiaru wody. Zamiast tego, drewno powinno być myte pod bieżącą wodą z użyciem płynów do naczyń, a następnie suszone w temperaturze pokojowej. Długotrwałe moczenie drewna należy również unikać, a także nie powinno się suszyć go na słońcu lub za pomocą metod mechanicznych.emy pod bieżącą wodą z użyciem płynów do naczyń. Po umyciu suszymy w temperaturze pokojowej. Należy unikać długotrwałego moczenia drewna. Nie suszymy na słońcu ani żadnymi metodami mechanicznymi.
Przed użyciem:
Przed pierwszym użyciem drewnianych stoliczków natrzyj je olejem lub oliwą z oliwek i pozostaw do całkowitego wyschnięcia. Czynność powinno sie powtarzać do momentu kiedy drewno przestanie chłonąć olej. Dzięki temu zabiegowi drewno zachowa oryginalny kolor i nie będzie chłonęło intensywnych zapachów i ograniczy chłonięcie wody. Czynność zalecamy powtórzyć po umyciu i wysuszeniu drewna. Zastosowanie się do zaleceń zabezpieczy drewno przed potencjalnymi zniekształceniami i pęknięciami.
Usunięcie zapachów:
Sok z cytryny może być stosowany do usuwania nieprzyjemnych zapachów (takich jak zapach ryby czy czosnku) z drewnianych przyborów kuchennych. Po umyciu i osuszeniu tych przyborów, należy nałożyć na nie sok z cytryny.
Usunięcie resztek żywności:
Sól znakomicie sprawdzi się do usuwania resztek ciast i żywności wyrobów drewnianych. Nasyp większą szczyptę soli na drewno i lekko pocieraj dłonią aż do usunięcia resztek.