Drogie Saunomistrzynie i Saunomistrzowie!
Specjalizujemy się w konfekcjonowaniu witek saunowych. Są one wytwarzane z wyselekcjonowanych gałązek drzew porastających idealnie czyste rejony Wyżyny Środkoworosyjskiej. Tradycyjny proces powolnego suszenia pozwala na zachowanie naturalnego zapachu i właściwości leczniczych, a odpowiednie owijane gałązek chroni dłonie użytkowników
Kora dębu ma działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze, ściągające, dezynfekujące, przeciw zmarszczkowe, hemostatyczne. Pomaga w podnoszeniu odporności i zwalczaniu infekcji wirusowych. Doskonale działa na wzmocnienie włosów. Liście dębu, także kanadyjskiego, zawierają flawonoidy, które odgrywają rolę w procesie gojenia. Po seansie z witką dębową, już po jednym użyciu zauważalnie zmniejsza się stan zapalny skóry, ból mięśni, podrażnienie i obrzęki.
Lecznicze właściwości dębowej witki:
- Walczy z chorobami skórnymi. Korzystny dla osób z tłustą skórą.
- Łagodzi nadmierne pocenie się.
- Ma działanie przeciwzapalne.
- Pogrubia skórę, dzięki taninom ujędrnia ją i nadaje elastyczność i tonus.
- Polecany osobom, cierpiącym na nadciśnienie i choroby serca.
- Jeśli zabiegi w bani przeprowadzać regularnie można znormalizować ciśnienie krwi.
Słowiańska kultura od pradziejów wykorzystuje dobrodziejstwa sauny, a dzisiejsze badania udowadniają, że oczyszczenie skóry z użyciem witek jest znacząco lepsze od jakichkolwiek detergentów.
Rękojeść gałązki owinięta jest sznurkiem sizalowych , który chroni ręce przed uszkodzeniami . Umożliwiając w ten sposób bezpieczne i komfortowe korzystanie z witek. |
Jak poprawnie przygotować suszoną witkę
Ważne jest nie tylko prawidłowe przygotowanie i suszenie witki, ale i poprawni ich zamoczenie.
Żadna z witek nie powinna być zaparzona we wrzątku!
Witka ma być dobrze zamoczona. Jednocześnie nie powinna być przetrzymana w wodzie, żeby liście się nie sklejały. Żeby suszone liście nie opadały, należy najpierw witkę włożyć do ciepłej wody, potrzymać przez 2-3 minuty, a następnie włożyć do gorącej wody, przykryć i pozostawić na 15-20 minut.
Witki słabej jakości wrzucone do ciepłej wody rozsypują się, więc warto wybierać jakościowe i mocne witki. Bardzo suchą witkę należy parzyć dłużej. O tym, że witka jest przygotowana, świadczy intensywny zapach, który zacznie rozprzestrzeniać się po bani.
Czas przygotowania witki dobierany w zależności od rodzaju drzewa. Brzozową witkę o delikatnych liściach należy parzyć nie dłużej niż 15 minut. Z kolei mocna dębowa witka potrzebuje 30 minut.
Żeby wyciągnąć maksimum z witki, należy ją zamoczyć przez co najmniej 8-10 godzin w zimnej wodzie, następnie owinąć wilgotną tkaniną i zostawić na półce w bani. Bezpośrednio przed zabiegiem spłukać ciepłą wodą.